Media elektroniczne w Poznaniu (1927–1993). Społeczno-polityczne determinanty rozwoju - Ćwirlej, Ryszard (My University, 2024)
Media elektroniczne w Wielkopolsce (1927-1993). Społeczno-polityczne determinanty rozwoju.” to opracowanie dotyczące Poznańskiego Radia i Poznańskiego Ośrodka Telewizji od momentu ich powstania, w przypadku rozgłośni radiowej od 1927 roku a ośrodka telewizyjnego od roku 1957, do czasów przemian ustrojowych, które zapoczątkowały obrady „Okrągłego stołu”, częściowo wolne wybory i w końcu powstanie w Polsce rządu z pierwszym, niekomunistycznym premierem Tadeuszem Mazowieckim. W aspekcie medioznawczym praca przedstawia historię od momentu powstania obu tych mediów analizując ich rozwój i zmiany, którym podlegały na przestrzeni lat swojej działalności. Analizie podlegają dzieje radia w okresie przed wybuchem II Wojny Światowej, poprzez czas powojenny czyli okres PRL-u aż do zmiany ustroju i budowy nowej, demokratycznej Polski w latach 90-tych. Dzieje telewizji rozpoczynają się w 1957 roku a analizie poddany zostaje czas od otwarcie również do początku lat 90-tych. W aspekcie politologicznym praca analizuje wpływy jakie na program radiowy i później telewizyjny wywierał świat polityki. Wpływanie na elementy programu i próby ingerencji w nadawane treści towarzyszą mediom elektronicznym od samego momentu ich powstania, z tym, że te ingerencje w program miały różne nasilenie w różnych okresach. Program, który realizowały radio i telewizja w Poznaniu w swojej długiej historii nosił w sobie znamiona misyjności, czyli przekazywał treści, które dziś zdefiniowane są w ustawie o Radiofonii i Telewizji. "Electronic Media in Greater Poland (1927-1993). Socio-political factors of development." is a study describing Radio Poznań and Poznań Television since the moment they were established, in the case of the radio station since 1927, and in respect of the television since 1957, until the moment when the political changes in Poland. These changes began with the Round Table deliberations, followed by the partially free elections and finally the formation of Polish government with the first non-communist Prime Minister, Tadeusz Mazowiecki. From a media perspective, this work describes the history of both media (radio and television) covering the period starting at their creation and ending with the political changes in Poland by the Fall of Communism. The author analyses media’s development and the changes they underwent over the years of their activity. From a political since perspective, this work analyses the influence that the world of politics exercised on the radio’s and later television’s programs. Influences on program elements and attempts to interfere with broadcast content have accompanied the electronic media since their inception, except that these program interferences have had different intensities at different times.
Electronic Media in Greater Poland (1927-1993). Socio-political factors of development
Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa
Keywords: radio; telewizja; Poznań; rozwój; zmiany; television; development; changes