Poziom rozwoju gospodarki cyfrowej i społeczeństwa cyfrowego w Federacji Rosyjskiej - główne trendy i wyzwania - Radomska, Ewa (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2021)
Celem artykułu jest ocena poziomu rozwoju gospodarki cyfrowej i społeczeństwa cyfrowego w Federacji Rosyjskiej wraz z identyfikacją głównych trendów i wyzwań. Przeprowadzona analiza wykazała, iż poziom rozwoju gospodarki cyfrowej i społeczeństwa cyfrowego w Federacji Rosyjskiej kształtuje się na średnim poziomie w porównaniu do najbardziej konkurencyjnych na świecie gospodarek pod względem cyfryzacji. Mimo postępów w rozwoju gospodarki cyfrowej i społeczeństwa cyfrowego w FR w ramach programu cyfryzacji, wciąż występuje wiele obszarów wymagających poprawy i dalszych działań. Rządowy program cyfryzacji i ujęte w nim projekty mają znaczenie, ale pogorszenie koniunktury gospodarczej w FR wywołanej m.in. przez pandemię Covid-19 oraz wewnętrzne uwarunkowania systemowe nie sprzyjają ich wdrażaniu zgodnie z przyjętymi założeniami i ramami czasowymi (realizację wielu celów w ramach projektów ujętych w programie przesunięto do 2030 r.). Postępy w procesie cyfryzacji FR służące gospodarce i społeczeństwu dostrzegalne będą w perspektywie długookresowej.

The aim of the article is to assess the level of development of the digital economy and the digital society in the Russian Federation, as well as identify the main trends and challenges. The analysis has shown that the level of development of the digital economy and the digital society in the Russian Federation is at an average level compared to the world’s most competitive economies in terms of digitization. Despite progress in the development of the digital economy and the digital socjety in the Russian Federation under the digitization program, there are still many areas for improvement and further action. The government’s digitalization program and the projects it contains are important, but the economic downturn in the Russian Federation, caused by, among other things, the Covid-19 pandemic, and internal system conditions are not conducive to their implementation in accordance with accepted assumptions and timeframes (many of the objectives of the projects included in the program have been put forward to 2030). Progress in the digitalization of the Russian Federation for the economy and society will be visible in the long term.
The level of development of the digital economy and the digital society in the Russian Federation - the main trends and challenges
Keywords: gospodarka cyfrowa; społeczeństwo cyfrowe; technologia informacyjno-komunikacyjna; Federacja Rosyjska; digital economy; digital society; information and communication technology; Russian Federation