Podstawy identyfikacjii typologii wypowiedzi w mediach masowych - Fras, Janina (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2012)
Zarówno w szeroko pojętej komunikologii, jak i w medioznawstwie, które niedawno zyskało w Polsce status samodzielnej dyscypliny badawczej, kwestie wyodrębniania, identyfikacji i typologii wypowiedzi w mediach nie doczekały się należytego wyjaśnienia. Podobnie jak samo medium komunikacji (czy też medium masowe), także elementarna jednostka zawartości mediów – wypowiedź medialna (inaczej: przekaz, tekst [kultury], komunikat, publikacja, produkt kulturalny) – jest traktowana zazwyczaj jako pojęcie tak oczywiste, że niewymagające eksplikacji. Badacze często, na użytek własnego wywodu, posługują się którymś z popularnych określeń typologicznych wypowiedzi w mediach masowych (dalej: MM), np.: materiał / materiały, program, audycja czy artykuł, określeń identyfikujących takie wypowiedzi bardzo ogólnie. Ostatnio zwłaszcza artykuł stał się bardzo dogodnym hiperonimem, służącym określeniu każdej jednostki zawartości, już nie tylko prasy drukowanej, ale także sieci teleinformatycznej.
Keywords: Typologia wypowiedzi; Media masowe; Komunikacja; Komunikologia; Medioznawstwo