Polityka równościowa Unii Europejskiej. Implikacje dla bezpieczeństwa i praw kobiet - Raba-Schulze, Aleksandra (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2022)
Równość płci pozostaje głównym celem UE, która za priorytet uznaje równość w obszarze ekonomicznym, w obszarze przeciwdziałania przemocy ze względu na płeć oraz równego udziału kobiet i mężczyzn w życiu politycznym i strukturach decyzyjnych. Równość płci jest zasadą ściśle związaną z przestrzeganiem oraz poszanowaniem praw kobiet oraz istotnym elementem kształtującym bezpieczeństwo kobiet. W artykule przedstawiono kluczowe dokumenty dotyczące unijnej polityki równościowej i jej wpływ na bezpieczeństwo kobiet. Autorka artykułu jako metodę badawczą przyjęła analizę instytucjonalno-prawną, która została wykorzystana do analizy dokumentów dotyczących polityki równościowej Unii Europejskiej, odzwierciedlających założenia tejże polityki.

Gender equality remains a major goal of the EU, which prioritizes equality in the economic area, in the area of countering gender-based violence, and in the equal participation of women and men in political life and decision-making structures. Gender equality is a principle closely related to the observance and respect of women’s rights and an important element shaping women’s security. The article presents key documents on EU equality policy and its impact on women’s security. The author of the article adopted institutional-legal analysis as a research method, which was used to analyze the documents on the European Union equality policy, reflecting the assumptions of the policy.
Equality policy of the European Union. Implications for women’s safety and rights
Keywords: polityka równościowa; Unia Europejska; prawa kobiet; bezpieczeństwo kobiet; equality policy; European Union; women’s rights; women’s safety