Religia i Kościół w świadomości katolików świeckich w Polsce i w Niemczech. Kontynuacja czy zmiana nastawienia? - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2013)
W obserwowanych kierunkach przemian współczesnej kultury można zauważyć silnie eksponowane wartości indywidualistyczne, promujące osobowości społeczne uwolnione od bagażu dziedzictwa kulturowego, tradycji i więzi międzypokoleniowych. Globalizacja kultury niesie ze sobą nowe, nieznane dotąd relacje między społeczeństwami i jednostkami, narodami i państwami, religiami i kulturami, wpisując je w postać „globalnej wioski” czy raczej „globalnego peronu”. Pytanie o kształt relacji międzypokoleniowych ujmowanych w ramach szeroko pojmowanych wartości religijnych stwarza interesujące perspektywy poznawcze dla badań socjologicznych. Prezentowana książka jest wartościowa pod względem zmieszczonej w niej dokumentacji socjologicznych badań empirycznych, oryginalności formułowanych konkluzji oraz wniosków dotyczących różnych przejawów życia religijno-społecznego w Polsce, a także podejmowanych prób teoretyzowania.
Keywords: religijność; praktyki religijne; moralność religijna; religijność młodzieży; duszpasterstwo; młodzi katolicy; komunikacja religijna; laicyzacja; kult religijny; tożsamość religijna