Specjaliści od kultury ludowej? - Brzezińska, Anna Weronika (Biuro Upowszechniania i Promocji Nauki PAN, Warszawa, Pałac Kultury i Nauki, 2009)
W każdej dyscyplinie naukowej wyróżnić można tzw. „trudne” pojęcia. Często stanowią one ważna część dorobku wielu pokoleń uczonych, a jednocześnie funkcjonują w potocznym obiegu językowym. Dla etnologii takim pojęciem jest „kultura ludowa”. Jej potoczne rozumienie odnosi się do wyidealizowanych obrazów przedstawiających sceny z życia polskiej wsi. Dla specjalistów jest to termin bardzo pojemny, wielopłaszczyznowy i uwikłany w kontekst historyczny. Jednak na pograniczu nauki i potocznego definiowania zjawisk istnieje płaszczyzna kontaktu i kreacji, związana z działaniami podejmowanymi przez pracowników instytucji kultury. Odpowiadając na społeczne zapotrzebowanie stają często przed dylematem, w jaki sposób upowszechniać wiedzę dot. kultury ludowej. Z jednej strony są świadomi atrakcyjności przedstawianych tematów oraz możliwości edukacyjnych walorów (pokazy rzemiosł, warsztaty rzemieślnicze), z drugiej maja świadomość pewnej sztuczności i powoływania do życia treści, które juz dawno uległy dezaktualizacji. Dylematy te związane są także z kwestią kształcenia etnologów w zakresie poznania kultur regionalnych, jako potencjalnych „specjalistów” od kultury ludowej.
Keywords: Kultura ludowa; Tradycja; Folklor; Muzealnictwo; Cepelia; Etnografia; Sztuka ludowa; Ludowość; Etnodizajn; Ludoznawtstwo