Teoria szarych systemów a prognozowanie w naukach społecznych. Przyczynek do dyskusji - Donaj, Łukasz (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Treścią publikacji jest przedstawienie wybranych problemów prognozowania w naukach społecznych. W artykule skoncentrowano się na teorii szarych systemów. Zwrócono także szczególną uwagę na kwestię komplikacji wynikających ze złożoności takich systemów, jak system polityczny, a w konsekwencji na niedostatki tradycyjnych metod badawczych – takich jak chociażby metoda analizy systemowej. Celem publikacji jest zasygnalizowanie możliwości wykorzystania tak zdawałoby się egzotycznej dla „politologów” metodologii szarych systemów oraz modelowania rozmytego do prognozowania zjawisk politycznych.

The aim of the publication is to present selected forecasting problems in social sciences. The article focuses on the method of Grey Theory System. Particular attention is paid to the complexity of such systems as the political system, and consequently the shortcomings of traditional research methods such as system analysis. The purpose of the publication is to signal the use of such an exotic “methodology” for political science as grey-scale methodology and fuzzy modeling for forecasting political phenomena.
The use of grey system theory in forecasting social phenomena. Selected problems
Keywords: szary system; logika rozmyta; system polityczny; prognozowanie; Grey System Theory; fuzzy logic; political system; forecasting