Zaradność społeczna. Współczesne przejawy i ograniczenia - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Społecznych UAM, 2016)
Różne są motywacje i przejawy zaradności społecznej. Redaktorzy prezentowanego tomu świadomie jednak akceptują bogactwo definicji tego zjawiska, jakimi posługują się poszczególni autorzy. Inicjatywa zmierzenia się z zaradnością, która pełni rolę ważnej kategorii analitycznej w socjologii, pracy socjalnej i polityce społecznej, zasługuje na uznanie, gdyż stanowi ważny krok zbliżający świat nauki do bardziej refleksyjnego posługiwania się tym „wędrującym” pojęciem.
Keywords: zaradność społeczna; radzenie sobie; resilience; podmiotowość; sprawstwo; strategie zaradcze; strategie indywidualne; startegie kolektywne; kapitał społeczny; adaptacja; opór; polityka społeczna; ubóstwo; wykluczenie; pomoc społeczna; bezradność; innowacje społeczne; praca socjalna