Prawa dziecka a władza rodzicielska. Przekonania i doświadczenia młodzieży oraz jej rodziców - Dyrdół, Małgorzata (My University, 2019)
Przedmiotem analiz teoretycznych i badań empirycznych prezentowanych w dysertacji są wiedza, przekonania oraz doświadczenia młodzieży i jej rodziców, odnoszące się władzy rodzicielskiej i do praw dziecka - w szczególności trzech praw osobistych: prawa do wyrażania własnych poglądów, prawa do wolności myśli, sumienia i wyznania oraz prawa do wolności od przymusu i przemocy. Teoretyczną podstawą koncepcji badań empirycznych jest opracowanie, w którym, w kolejnych jego rozdziałach uwzględniono: problematykę praw dziecka; ich rozumienie, klasyfikacje i źródła; rozumienie, składniki i zasady sprawowania władzy rodzicielskiej; jej powiązanie z prawami dziecka oraz ważną z uwagi na podmioty badań, charakterystykę funkcjonowania rodziny, której członkiem jest dorastające dziecko. W badaniach empirycznych przeprowadzonych na próbie 246 osób w okresie dorastania i 216 rodziców, posłużono się kwestionariuszami ankiety. Zaprezentowane w dysertacji wyniki tych badań, ich analiza oraz wnioski dotyczą: wiedzy i przekonań młodzieży i jej rodziców na temat praw dziecka i władzy rodzicielskiej, sposobu rozumienia praw osobistych i władzy rodzicielskiej przez młodzież i jej rodziców, doświadczeń rodziców dotyczących poszanowania przez nich praw osobistych ich dziecka, doświadczeń młodzieży odnoszących się do respektowania przez rodziców jej praw osobistych oraz doświadczeń rodziców związanych ze stosowaniem przez nich władzy rodzicielskiej.

The subject of theoretical analyses and empirical research presented in the dissertation is the knowledge, beliefs and experience of young people and their parents regarding parental authority and the rights of the child, in particular the three personal rights: the right to express one's own opinions, the right to freedom of thought, conscience and religion and the right to freedom from coercion and violence. The theoretical basis for the concept of empirical research is a study in which, in the following chapters, the following are included: the issue of children's rights; their understanding, classification and sources; understanding, components and principles of parental authority; its connection with children's rights and the characteristics of the functioning of a family of which the growing child is a member. In the empirical studies carried out on a sample of 246 persons in adolescence and 216 parents, questionnaires were used. The results of the research presented in the dissertation, their analysis and conclusions concern: knowledge and beliefs of young people and their parents regarding the rights of the child and parental authority, understanding of personal rights and parental authority by young people and their parents, experiences of parents regarding their respect for the personal rights of their child, experiences of young people regarding the respect by parents of their personal rights and experiences of parents regarding the use of parental authority.
The children's rights and the parental power. Beliefs and experience of teenagers and their parents
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: prawa dziecka; children's rights; prawa osobiste; personal rights; władza rodzicielska; parental authority; przekonania; beliefs; doświadczenia; experiences