Odzwierciedlenie percepcji osób widzących w opisie dla osób niewidomych. Badania oku- lograficzne nad audiodeskrypcją - Mazur, Iwona; Chmiel, Agnieszka (My University, 2011)
Audiodeskryptorzy często zastanawiają się, co uwzględnić w opisie, jak uporządkować opisywane elementy i co ominąć ze względu na ograniczenia czasowe. Warto zatem przeanalizować, jak osoby widzące postrzegają sceny filmowe i w jakim stopniu audiodeskrypcja może wpływać na taką percepcję. Artykuł opisuje pierwszy etap badania okulograficznego. Uczestnicy oglądali fragmenty filmu "Maria Antonina" w reż. Sofii Coppoli, a następnie odpowiadali na pytania. W analizie danych uwzględniono liczbę fiksacji i całkowity czas obserwacji poszczególnych pól. Wyniki mogą być przyczynkiem do rozwoju audiodeskrypcji, ponieważ pokazują, jak percepcję osób widzących należy odzwierciedlić w opisie, aby ułatwić zrozumienie scen filmowych osobom z dysfunkcją wzroku.
Keywords: audiodeskrypcja; okulografia