Widmo liberalizmu - Klejdysz, Natalia (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2010)
W dyskursie toczącym się na polskiej scenie politycznej pojęcie „liberalizm” zaczyna nabierać nowego znaczenia. Ten „nowy liberalizm” jest w rzeczywistości deformacją myśli liberalnej i niewiele ma wspólnego z liberalizmem jako takim. Stał się Babą Jagą, którą antyliberalnie nastawieni politycy straszą potencjalnych wyborców. Przyczyna? -ich polityczni przeciwnicy z liberalizmem są właśnie kojarzeni. Dlatego też autorka podejmuje próbę zdefiniowania liberalizmu oraz kierunków jego ewolucji, aby uwypuklić brak kompatybilności kluczowych dla tego nurtu wartości z antyliberalnymi hasłami w politycznym sporze wykorzystywanymi.
The Specter of Liberalism
Keywords: Liberalizm; Myśl polityczna