Melancholia – utopia – intelektualiści (czytając Wolfa Lepeniesa) - Kwiek, Marek (My University, 2000)
Pytania o miejsce i rolę, zadania i zobowiązania, przypisywany sobie i przyznawany przez społeczeństwo status intelektualisty stanowią w ostatnim czasie poważną część toczących się dyskusji w humanistyce, szczególnie w filozofii i filozoficznie zorientowanej socjologii. Różne są po temu przyczyny w różnych miejscach, jednak zarówno w krajach anglosaskich jak i w Niemczech, a zwłaszcza (z największą bodaj intensywnością) we Francji, owe „pytania o intelektualistę” stanowią ważny punkt odniesienia w toczących się dyskusjach. Myślenie Wolfa Lepeniesa dobitnie wskazuje, iż dominujący dyskurs francuski – bo przecież to we Francji Zola napisał sławetne „J'accuse!” w czasie sprawy Dreyfusa i to tam właśnie zrodził się sam termin l'intellectuel – wymaga dzisiaj poważnego uzupełnienia, pokazując tylko fragment większej całości, która na Francji bynajmniej się nie kończy.
Keywords: Wolf Lepenies; intelektualiści; melancholia; Europa Środkowa; zaangażowanie polityczne; filozofia