Rola edukacji obywatelskiej w procesie kształtowania tożsamości regionu - Durzewska, Małgorzata (Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Gorziwie Wlkp. 2018, 2018)
Abstrakt Potencjał środowiska lokalnego zależy od jakości oraz modelu edukacji obywatelskiej, która gdy jest odpowiednio dobrana i wdrażana, kształtuje postawy obywatelskie oraz solidarnościowe, stanowiące fundament funkcjonowania społeczeństwa obywatelskiego. Społeczeństwo obywatelskie natomiast wywiera wpływ na jakość życia mieszkańców danego regionu, stopień zaangażowania mieszkańców w sprawy lokalne, a poprzez animację społeczno-kulturową wyzwalane są zasoby środowiska lokalnego i umacniana jest tożsamość lokalna regionu. Zaś dobrze zaplanowane działania edukacyjne i rozwojowe społeczności lokalnych, w połączeniu ze współpracą z lokalną władzą samorządową, podnosi wydajność i atrakcyjność regionu. Społeczeństwo obywatelskie, edukacja obywatelska, animacja społeczno-kulturowa The role of citizenship education in the process of shaping the regional identity Abstract The potential of the local environment depends on the quality and model of citizenship education which, provided that it is selected and implemented properly, shapes the citizenship and solidarity attitudes which constitute the foundation of the functioning of the civil society. And the civil society affects the life quality of the inhabitants of a given region, the degree of engagement of the inhabitants in the local issues, and, through the socio-cultural animation, the resources of the local environment are released and the local identity of the region is strengthened. Also the well-planned educational and developmental activities of the local communities combined with the cooperation with the local-government authorities increase the efficiency and attractiveness of the region. Civil socjety, citizenship education, socio-cultural animation
Keywords: społeczeństwo obywatelskie; edukacja obywatelska; animacja społeczno-kulturowa