Від стратегічного партнерства до прагматизму: польсько-українські стосунки у 2005-2017 рр. - Jędraszczyk, Katarzyna; Єндращик, Катажина (My University, 2018)
Після вступу Польщі до Європейського Союзу відносини з Україною почали виразно розвиватися від стратегічного партнерства до відносин, які можна назвати «прагматичними». Українсько-польські відносини в 2005-2017 роках характеризувалися змінною інтенсивністю. Окремі етапи цих відносин залежали від внутрішньої ситуації в обох країнах та зовнішніх чинників, насамперед, від позиції Росії та Європейського Союзу. Незважаючи на багато зусиль, а також заяв верхівок, великі труднощі спостерігались у подоланні взаємної недовіри та історичних суперечок (питання інтерпретації подій на Волині в 1943 році, злочинами ОУН-УПА на Волині та питаннями пам'яті жертв, а також інтерпретації значення ОУН-УПА та її лідерів в історії Польщі та України).

После вступления Польши в Европейский Союз отношения с Украиной начали отчетливо развиваться от стратегического партнерства к отношениям, которые можно назвать «прагматичными». Украинский-польские отношения в 2005-2017 годах характеризовались переменной интенсивностью. Отдельные этапы этих отношений зависели от внутренней ситуации в обеих странах и внешних факторов, прежде всего от позиции России и Европейского Союза. Несмотря на многие усилия, а также заявлений верхушки, большие трудности наблюдались в преодолении взаимного недоверия и исторических споров (вопрос интерпретации событий на Волыни в 1943 году, преступлениями ОУН-УПА на Волыни и вопросами памяти жертв, а также интерпретации значения ОУН-УПА и ее лидеров в истории Польши и Украины).

After the accession of Poland to the European Union, relations with Ukraine began to develop radically from a strategic partnership to relations that can be called "pragmatic". Ukrainian-Polish relations in 2005-2017 were characterized by variable intensity. The individual stages of these relations depended on the internal situation in both countries and external factors, first of all, on the position of Russia and the European Union. In spite of many efforts, as well as the statements of the tops, great difficulties were encountered in overcoming mutual distrust and historical disputes (the issue of interpreting events in Volyn in 1943, the crimes of the OUN-UPA in Volyn and the memory of the victims, as well as the interpretation of the significance of the OUN-UPA and its leaders in the history of Poland and Ukraine).
Vid stratehichnoho partnerstva do prahmatyzmu: polsko-ukrains'ki stosunky u 2005-2017 rr., Уманська старовина / Umans'ka starovyna
Keywords: Ukraina-Polska; Polska; Ukraina; historia; relationships; history; stosunki międzynarodowe