Niemcy 30 lat po zjednoczeniu – aspekt społeczno-demograficzny i gospodarczy - Bartkowiak, Marcin; Ratajczak, Anna (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2020)
Autorzy w artykule omawiają społeczno-demograficzne i gospodarcze implikacje zjednoczenia Niemiec dla wschodniej i zachodniej części kraju, w 30. rocznicę zakończenia okresu dwupaństwowości. Analizując społeczno-demograficzne implikacje, autorzy wskazują na spadek liczby ludności w Niemczech wschodnich i jednoczesny wzrost liczby ludności w Niemczech zachodnich w badanym okresie. Autorzy zwracają również uwagę na postępujący proces starzenia się społeczeństwa, widoczny zwłaszcza w landach wschodnich, gdzie średni wiek ludności wynosi powyżej średniej wieku ludności w Niemczech. Poddając analizie wybrane wskaźniki makroekonomiczne dla określenia implikacji gospodarczych, tj. PKB na mieszkańca, nakłady brutto na środki trwałe, stopę bezrobocia i wynagrodzenie brutto, autorzy wskazują, iż Niemcy wschodnie zmniejszyły dystans w stosunku do Niemiec zachodnich, jednakże konwergencja poziomów rozwoju gospodarczego obu części Niemiec to nadal niedokończony proces.

In line with the 30th anniversary of the German reunification this article reviews the social as well as economic effect of Germany’s reunification on Germany distinguishing between East Germany and West Germany to present times. Looking at the social effect we can see a decrease in the number of population for East Germany and an increase in the number of population for West Germany over time. In addition, the average age of the population in federal states in East Germany has increased above average of Germany’s population compared to the federal states in West Germany. Looking at the economic effect focusing on gross domestic product per capita, gross fixed capital formation, unemployment reate and gross wages and salaries we can see that East Germany has decreased its gap to West Germany over time, however, its economic convergence to West Germany remains an ongoing process.
The 30th anniversary of the German reunification – a review of the social and economic effect on Germany
Keywords: zjednoczenie Niemiec; aspekt społeczno-demograficzny; aspekt gospodarczy; German reunification; economic effect; social effect