Nowe podejście do badania interakcji z młodzieżą ze spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) z wykorzystaniem analizy dyskursu - Maciejewska, Eliza (My University, 2023)
Niniejsza praca doktorska wprowadza czytelnika do zorientowanego na język podejścia do badań nad spektrum autyzmu. Ukazuje ona wartość i znaczenie dyskursywnych metod analizy w przedefiniowywaniu praktyk komunikacyjnych osób autystycznych poprzez ukazanie ich funkcji w interakcji oraz podkreślenie roli neurotypowego rozmówcy w skutecznej komunikacji obu stron. Dysertacja składa się z trzech artykułów, które wzajemnie uzupełniają się. Pierwszy tekst skupia się na języku autystycznych adolescentów podczas wywiadu z neurotypowym badaczem. Artykuł identyfikuje praktyki komunikacyjne uczestników w świetle prototypowych cech języka autystycznego. Wyniki wskazują, jak poprzez zastosowanie metod analizy dyskursu praktyki te mogą zostać zinterpretowane w kontekście ich funkcjonalnej wartości w lokalnym kontekście interakcyjnym. Drugi artykuł koncentruje się na języku adolescentów z ASD w sytuacji terapeutycznej. Zastosowanie skoncentrowanych na języku metod analizy umożliwiło pozytywną interpretację autystycznych wypowiedzi, ukazując ich istotność w procesie interakcji lub postrzegając je jako strategie radzenia sobie osób autystycznych. Ostatni artykuł w serii skupia się na praktykach interakcyjnych terapeutów ASD. Wyniki pokazują, w jaki sposób konstruują oni swoje wypowiedzi, by utrzymać interakcję z autystycznymi klientami i rozwijać ich umiejętności językowe. Artykuł podkreśla, jak ważne jest zaangażowanie terapeuty w interakcję oraz wzajemna współpraca obu stron.

The current thesis introduces the reader to a language-oriented approach to ASD research. It demonstrates the value and importance of discourse-analytic methods in redefining communicative practices of autistic individuals by revealing their interactional functions and highlighting the role of the neurotypical interlocutor in a successful communication of both parties. The dissertation consists of three articles, which complement one another. The first paper focuses on the language of autistic adolescents during an interview with a neurotypical researcher. It identifies communicative practices of participants in view of the prototypical features of the autistic language. The findings suggest how, by applying discourse-analytic methods, these practices can be interpreted in terms of their functional value in the local interactional context. The second article concentrates on the autistic adolescents’ language in a therapeutic setting. The application of language-focused methods of analysis enabled the positive interpretation of autistic utterances, demonstrating their interactional importance or construing them as coping strategies of people on the autism spectrum. The final article in the series focuses on the interactional practices of ASD therapists. The findings show how therapists structure their contributions in order to maintain an interaction with their autistic clients and develop their language skills. The article stresses the importance of the therapists’ engagement in an interaction with autistic clients as well as the cooperation of both parties.
Redefining the study of interactions with autistic adolescents: A discourse analytic perspective
Wydział Anglistyki
Keywords: adolescenci; adolescents; analiza dyskursu; discourse analysis; analiza konwersacyjna; conversation analysis; badania jakościowe; qualitative studies; spektrum zaburzeń autystycznych; autism spectrum disorder