Rozproszeni przez ekran. Pokolenie Z z perspektywy dyspersji medialnej - Jakubowski, Jakub (Wydawnictwo Naukowe Wydziału Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2025)
Książka podejmuje analizę relacji między współczesnymi mediami cyfrowymi a sposobem funkcjonowania przedstawicieli pokolenia Z. Celem pracy jest rozwinięcie koncepcji dyspersji medialnej jako kluczowej cechy współczesnego środowiska komunikacyjnego oraz narzędzia interpretacji praktyk medialnych młodego pokolenia. W pierwszej części książki autor omawia teoretyczne podstawy pojęcia dyspersji, wykorzystując metafory obecne w nauce o mediach oraz koncepcję mediów jako pryzmatu rozszczepiającego doświadczenia poznawcze, emocjonalne i społeczne. Drugi rozdział poświęcony jest charakterystyce pokolenia Z jako kategorii socjologicznej oraz analizie sposobów konsumpcji treści medialnych przez młodych użytkowników. Trzecia część pracy prezentuje projekt badań ilościowych mających na celu diagnozę poziomu dyspersji medialnej wśród przedstawicieli tej generacji. Zastosowane metody badawcze obejmują analizę statystyczną danych ankietowych pozwalającą zweryfikować założenia teoretyczne dotyczące fragmentaryzacji uwagi, wieloźródłowej konsumpcji treści oraz wpływu mediów na procesy poznawcze i emocjonalne. Wyniki badań wskazują na wysoki poziom dyspersji medialnej wśród respondentów, przejawiający się w równoległym korzystaniu z wielu platform, częstej zmianie źródeł informacji oraz silnym powiązaniu aktywności medialnej z konstruowaniem tożsamości i relacji społecznych. W zakończeniu autor wskazuje społeczne konsekwencje dyspersyjnego środowiska medialnego oraz formułuje postulaty dalszych badań nad wpływem mediów cyfrowych na funkcjonowanie młodego pokolenia. The book Distracted by the Screen: Generation Z in the Perspective of Media Dispersion by Jakub Jakubowski examines the relationship between contemporary digital media and the everyday functioning of Generation Z. The main objective of the study is to develop the concept of media dispersion as a defining feature of the contemporary communication environment and as an analytical framework for interpreting the media practices of young users. In the first part of the book, the author discusses the theoretical foundations of dispersion, drawing on metaphors used in media studies and the concept of media as a prism that refracts cognitive, emotional, and social experiences. The second chapter focuses on the sociological characteristics of Generation Z and analyzes their patterns of media consumption. The third part presents a quantitative research project aimed at diagnosing the level of media dispersion among members of this generation. The study employs survey data and statistical analysis to verify theoretical assumptions concerning fragmented attention, multi-source media consumption, and the influence of media on cognitive and emotional processes. The findings indicate a high level of media dispersion among respondents, manifested in simultaneous use of multiple platforms, frequent switching between information sources, and the integration of media practices with identity formation and social interaction. The final section outlines the broader social implications of a dispersion-based media environment and proposes directions for further research on the impact of digital media on younger generations.
Wyrażone poglądy i opinie są wyłącznie poglądami i opiniami autora i nie muszą odzwierciedlać poglądów Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych. Ani Unia Europejska, ani organ przyznający grant nie ponoszą za nie odpowiedzialności.
Keywords: media; dyspersja; dyspersja medialn; social media; nowe media; młodzież; pokolenie Z; GenZ