Standardy dobrej administracji w materialnym prawie administracyjnym - Princ, Marcin (My University, 2013)
Poszukiwanie wzorców dla funkcjonowania administracji i ich rozpoznawanie jest podstawowym zadaniem administratywistów. Od samego początku badacze zastanawiali się nad tym, jak skuteczniej i najlepiej administrować, na jakich rozwiązaniach powinno opierać się prawo czy jak ukształtować właściwie, potrzebne dla funkcjonowania państwa instytucje. Zagadnienie dobrej administracji posiada fundamentalne znaczenie dla zakreślenia relacji administracja – jednostka. Zasadniczym celem rozprawy jest próba odpowiedzi na pytanie czy postanowienia materialnego prawa administracyjnego odpowiadają podstawowym standardom dobrej administracji. Przed kilkoma laty dyskusja nad tematem dobrej administracji rozpoczęła się niemal jednocześnie w związku z powstaniem Karty Praw Podstawowych oraz pracami nad Europejskim Kodeksem Dobrej Administracji. Zgodnie z redakcją art. 41 Każdy ma prawo do tego, aby jego sprawy były rozpatrywane przez instytucje i organy Unii Europejskiej bezstronnie, rzetelnie i w rozsądnym terminie. Trzeba nadmienić, że pojęcie standardów dobrej administracji posiada szerszy zakres niż ten zawarty w Karcie Praw Podstawowych UE. Polem badawczym zakreślonym w rozprawie jest polskie materialne prawo administracyjne.

Finding patterns for the administration and their recognition is a fundamental task for people managing it. Long time since, researchers have been debating how to administer wisely and effectively; on which solutions law should be based or how to build properly institutions needed for the functioning of state. The issue of good administration is of crucial importance for the relationship between the administration and the individuals. The main objective of this PhD thesis is to answer the question whether the provisions of substantive administrative law correspond to the basic standards of good administration. A few years ago the discussion on the theme of good administration began in connection with the proclaim of the Charter of Fundamental Rights of the European Union and the development of the European Code of Good Administration Behavior. According to the art. 41 of the Charter of Fundamental Rights every person has the right to have his or her affairs handled impartially, fairly and within a reasonable time by the institutions and bodies of the European Union. It must be also mentioned, that the notion of standards of good administration is wider in scope from the one contained in the Charter of Fundamental Rights. The research area covers Polish substantive administrative law.
Standards of good administration in substantive administrative law
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: Dobra administracja; Good administration; Materialne prawo administracyjne; Substantive administrative law; Standardy europejskie; European standards