Nowy Instytucjonalizm – postulat czy praktyka? Krytyczna analiza kulturowa działalności wybranych instytucji kultury i sztuki w Polsce po 1989 roku - Walczyk, Jakub Aleksander (My University, 2023)
Głównym celem dysertacji doktorskiej było sprawdzenie na ile polskie publiczne instytucje sztuki otwierają się na nowe, niesprofesjonalizowane publiczności. Inspiracją dla prowadzenia badań był zaproponowany przez Jonasa Ekeberga model Nowego Instytucjonalizmy, który stanowi istotną przeciwwagę dla dominującego w europejskim i amerykańskim kontekście oświeceniowego modelu instytucji kultury i sztuki. The main aim of the PhD thesis is to verify to what extent Polish public art institutions open themselves to new, non-professionalized audiences. The research is inspired by the model of New Institutionalism proposed by Jonas Ekeberg, which constitutes an important opposition to the Enlightenment model of culture and art institutions dominating in the European and American context.
New Institutionalism - postulate or practice? A critical cultural analysis of the activities of selected cultural and art institutions in Poland after 1989
Wydział Antropologii i Kulturoznawstwa
Keywords: nowy Instytucjonalizm; krytyka instytucjonalna; transformacja ustrojowa; pole sztuki; sztuka ze społecznością; new Institutionalism; institutional critique; political transformation; art field; community arts