Socjolingwistyczna dynamika dialektu julińskiego (miasta Yulin w Regionie Autonomicznym Kuangsi-Czuang / Chiny) - kompleksowa analiza statystyczna i tematyczna - Hu, Wenmin (My University, 2025)
Yulinese, subdialekt języka kantońskiego, jest używany głownie w dzielnicach Yuzhou i Fumian miasta Yulin w Autonomicznym Regionie Guangxi Zhuang. Ponieważ język putonghua jest mocno promowany w Chinach, czy wpłynie to na używanie języka yulinese? Jakie są postawy mieszkańców Yulin wobec tego języka i jakie czynniki wpływają na postawy respondentow? Aby zbadać te pytania, przeprowadziłem ankietę z 393 ważnymi odpowiedziami, wykorzystując analizy statystyczne, takie jak średnia, odchylenie standardowe, PCA i analiza skupień.Przeprowadziłem rownież wywiady z 24 osobami posługującymi się językiem julińskim w rożnym wieku, aby uzyskać głębszy wgląd. Główne wnioski są następujące: Respondenci w wieku powyżej 40 lat wykazują wyższą biegłość w języku julińskim ze względu na jego regularne używanie w szkole i komunikacji rodzinnej. Natomiast osoby w wieku poniżej 39 lat mają niższy poziom biegłości, ponieważ w szkołach dominuje język putonghua, co ogranicza ich możliwości nauki języka julijskiego. Rodzinna polityka językowa również wpływa na przekazywanie języka julijskiego, ponieważ rodzice częściej używają języka putonghua w domu, a młodsi respondenci mają mniejsze możliwości używania języka julijskiego. Ponadto respondenci preferują używanie języka putonghua w sytuacjach formalnych, podczas gdy język juliński jest używany głownie w nieformalnych kontekstach społecznych. Odzwierciedla to fakt, że respondenci postrzegają język putonghua jako wysoce urozmaicony, a język juliński jako mało urozmaicony. Na używanie języka Yulinese mają wpływ takie czynniki jak płeć, wiek, poziom wykształcenia i miejsce urodzenia, tj. mężczyźni częściej używają języka Yulinese niż kobiety; starsi respondenci częściej go używają; osoby z wyższym poziomem wykształcenia częściej używają języka Putonghua; a osoby urodzone na obszarach Yulinese częściej używają języka Yulinese niż osoby urodzone na obszarach innych niż Yulinese. Postawy respondentów wobec języka Yulinese można podzielić na cztery typy: Entuzjastów języka Yulinese, Funkcjonalistów, Użytkowników pod wpływem zewnętrznym i Krytyków języka Yulinese. Entuzjaści języka Yulinese cenią go zarówno pod względem emocjonalnym, jak i praktycznym, czują się komfortowo w jego używaniu i otrzymują zachętę od swoich kręgów społecznych. Funkcjonaliści uznają tylko praktyczną wartość Yulinese, czują się zdenerwowani jego używaniem i brakuje im zachęty ze strony rówieśników. Użytkownicy pod wpływem zewnętrznym dostrzegają minimalną wartość praktyczną języka Yulinese, denerwują się jego używaniem, ale otrzymują zachętę od przyjacioł i rodziny. Krytycy Yulinese nie czują emocjonalnego przywiązania do Yulinese i nie uważają go za użyteczny, czują niepokój przed używaniem Yulinese i nie mają zachęty ze strony innych do korzystania z niego. Na stosunek respondentów do języka Yulinese mają wpływ takie czynniki jak płeć, wiek, język dzieciństwa i miejsce urodzenia. Mężczyźni częściej są entuzjastami języka Yulinese, a kobiety częściej są jego przeciwnikami; respondenci w wieku powyżej 40 lat są głównie entuzjastami języka Yulinese, podczas gdy respondenci w wieku 30-39 lat mają mieszane postawy, osoby w wieku 20-29 lat są głownie przeciwnikami, a osoby w wieku 19 lat i młodsze są głównie funkcjonalistami; Respondenci, którzy uczyli się języka Yulinese w dzieciństwie, mają ogólnie pozytywne nastawienie do języka Yulinese, ale moje badania pokazują również, że nauka języka Putonghua w dzieciństwie nie wpływa na nastawienie respondentów do języka Yulinese; wreszcie, respondenci z obszarów mówiących po julijsku są zazwyczaj entuzjastami, podczas gdy ci z obszarów nie mówiących po julijsku są raczej krytykami. Yulinese, a sub-dialect of Cantonese, is spoken mainly in the Yuzhou and Fumian districts of Yulin City, Guangxi Zhuang Autonomous Region. As Putonghua is heavily promoted in China, will it influence the use of Yulinese? What are the attitudes of Yulin residents towards it, and what are the factors that influence respondents’ attitudes? To explore these questions, I conducted a survey with 393 valid responses, using statistical analyses such as mean, standard deviation, PCA and cluster analysis. I also interviewed 24 Yulinese speakers of different ages to gain deeper insights. The main findings are: Respondents over the age of 40 show higher proficiency in Yulinese due to its regular use in school and family communication. In contrast, those under the age of 39 have lower levels of proficiency because Putonghua predominates in schools, limiting their opportunities to learn Yulinese. Family language policy also influence the transmission of Yulinese, with parents more likely to use Putonghua at home, younger respondents has less opportunities to use Yulinese. In addition, respondents show preference of using Putonghua in formal settings, while Yulinese is mainly used in informal, social contexts. This reflects the fact that respondents perceive Putonghua as high variety and Yulinese as low variety. The use of Yulinese is influenced by factors such as gender, age, level of education and place of birth, i.e. men are more likely to use Yulinese than women; older respondents are more likely to use it; those with higher levels of education are more likely to use Putonghua; and those born in Yulinese areas are more likely to use Yulinese than those born in non-Yulinese areas. Respondents’ attitudes towards Yulinese can be divided into four types: Yulinese enthusiasts, Functionalists, Externally influenced users, and Yulinese detractors. Yulinese enthusiasts value Yulinese both emotionally and practically, feel comfortable using it, and receive encouragement from their social circles. Functionalists recognise only the practical value of Yulinese, feel nervous about using it, and lack encouragement from peers. Externally influenced users see minimal practical value in Yulinese, feel nervous about using it, but receive encouragement from friends and family. Yulinese detractors have feel no emotional attachment to Yulinese and don’t consider it as usful, feel anxious about using Yulinese, and have no encouragement from others to use it. Respondents’ attitudes towards Yulinese are influence by factors such as gender, age, childhood language and place of birth. Men are more likely to be Yulinese enthusiasts and women are more likely to be Yulinese detractors; respondents aged over 40 are mainly Yulinese enthusiasts, while respondents aged 30-39 have mixed attitudes, those aged 20-29 are mainly detractors, and those aged 19 and below are mainly functionalists; Respondents who learned Yulinese in childhood generally have positive attitudes towards Yulinese, but my research also shows that learning Putonghua in childhood does not affect respondents’ attitudes towards Yulinese; finally, respondents from Yulinese speaking areas tend to be enthusiasts, while those from non-Yulinese speaking areas tend to be detractors.
Sociolinguistic Dynamics of Yulinese: Usage, Attitudes, and Influencing Factors – A Comprehensive Statistical and Thematic Analysis
Wydział Neofilologii
Keywords: juliński; postawy językowe; przekazywanie języka; Yulinese; language attitudes; high and low variety; language transmission