Місце філософії в університеті. Минуле, теперішнє, майбутнє - Kwiek, Marek (Kiev: Академічна спільнота, 2002)
Хотів би розпочати ці роздуми з кількох засновків: по-перше, у суспільстві водночас із поступовим відходом від звичного, філософського проекту модерности радикально змінюється місце і роль філософії (а при нагоді й філософа); по-друге, у суспільстві радикально змінюється роль і місце університету разом із початком епохи глобалізації, із щораз більшими сумнівами у ключовій ролі національної держави і реформулюванням досі панівних у розвинутому західному світі засад функціювання держави добробуту (а університет - у своїй модерній, а не середньовічній версії! - виник внаслідок виразних потреб національної держави і разом з тим став одним з найважливіших бенефіцієнтів держави добробуту); і, нарешті, по-третє, водночас із повільним, але невблаганним переходом до пізньої модерности змінюється місце й роль філософії як академічної дисципліни в самому університеті. Одним словом: інше суспільство - інша філософія - інший університет. Я звертаюся тут не до питання зв'язків вища школа/філософія, а до зв'язків, що виникають поміж університетом і філософією. Ця відмінність щоразу виразніша в ситуації, коли в добу масовости чи просто в багатому західному світі загальної освіти університет - це тільки одна з багатьох інституцій, які займаються освітою і науковими дослідженнями (одна й напевно не головна). Роль філософії у змінному пейзажі освітніх та дослідницьких інституцій на початку нового сторіччя незначна. Філософія перестала концептуалізувати інституцію університету: давати їй філософську основу, обґрунтовувати її місію, об'єднувати її дискурси чи (як колись) факультети. Доля філософії, здається, все ще пов'язана з долею класичного, тобто у цій частині світу сучасного університету, що нараховує щойно двісті років і походить зі зразка, який запропонували німецькі ідеалісти й романтики. У цьому сенсі сьогодні мене не цікавить доля філософії там, де вона завжди почувалася незатишно, тобто її доля у вищій освіті в широкому розумінні; мене цікавить її доля в межах того самого культурного проекту, який породив сучасний університет.
Keywords: сучасний університет; місце і роль філософії; роль і місце університету; вища школа/філософія