Fenomen wyobrażeń. Eseje 2 - Liberkowski, Ryszard (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2011)
Nie jest to książka naukowa. Nie jest to również książka o nauce. Nie jest to książka filozoficzna. Nie jest to także książka o filozofii. To w ogóle nie jest książka. To jest prowokacja. Jeżeli przedstawione eseje mogą być żartem filozoficznym, to dlatego, że ich autor uważa, iż filozofia nie musi być traktowana z powagą, a tym bardziej z poważną nabożnością.
Keywords: wyobraźnia; czas; Bóg; Boska cząstka