Pojęciowa konstrukcja świata religijnego. Przekonania religijne a procesy poznawcze - Sztajer, Sławomir (Wydawnictwo Nauk Społecznych i Humanistycznych UAM, 2018)
Publikacja stanowi udaną próbę scharakteryzowania złożoności filozoficznej refleksji nad religią w kontekście poszukiwania determinantów przekonań religijnych. Sławomir Sztajer stara się wyjaśnić, jak powstają i jakie funkcje pełnią przekonania religijne. Pokazuje z jednej strony tendencje do nadmiernego upraszczania tej problematyki, a z drugiej ogromną złożoność zjawisk religijnych. Autor podjął wiele kwestii centralnych dla tej problematyki, prowadząc swoje rozważania na płaszczyźnie szeroko rozumianych nauk humanistycznych. Wydaje się, że autorowi bliski jest pogląd, iż dociekania dotyczące przekonań religijnych cechuje odrębność prowadząca do ich rozpatrywania w szerokim kontekście poznawczego uniwersalizmu.
Keywords: przekonania religijne; procesy poznawcze; artefakty; język