Na pograniczu chemii i biologii. Tom XXXV. - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Niniejszy tom zawiera zbiór 24 krótkich artykułów, eksperymentalnych lub przeglądowych, przygotowanych i przedstawionych przez doktorantów podczas corocznej konferencji w Karpaczu. Tom ten podzielony jest na trzy części: biologię chemiczną, chemię organiczną i chemię bionieorganiczną. W pracach zaprezentowano wyniki badań z realizacji pojedynczych projektów badawczych, a także krytyczne opracowania ważnych problemów naukowych. Przypisanie danego artykułu do określonej części nie jest oparte na ostrych kryteriach. Heterogenność tematyczna oraz różnorodność stosowanych metod doświadczalnych pokazują wielki potencjał badawczy młodych pracowników nauki oraz naszych polskich instytutów. Mamy nadzieję, że lektura tego tomu będzie źródłem wiedzy o nowych zagadnieniach i zjawiskach biologicznych oraz podejściach doświadczalnych mających na celu rozpoznanie problemów biologicznych. Opracowania są dobrą podstawą do uzupełnienia wiedzy z wybranych dziedzin.
Keywords: biologia chemiczna; chemia organiczna; chemia bionieorganiczna