Chleb i pomarańcza na sederowym talerzu. Lesbijskie odczytania tradycji judaizmu - Kościańczuk, Marcela (Międzywydziałowa „Pracownia Pytań Granicznych” UAM, 2013)
Artykuł stanowi analizę dwóch strategii podejmowanych przez feministyczne i lesbijskie działaczki, dokonujące próby reinterpretacji odczytań tradycji i rytuału judaistycznego. Tekst wykazuje podwójne wykluczenie, jakiego doświadczają lesbijki, zarówno w tradycyjnych, jak i zreformowanych gminach żydowskich. Przedstawiając analizę tego zjawiska, ukazuje zarazem, w jaki sposób wzorce wykluczenia są przekształcane i/lub odrzucane przez zwolenniczki teologii emancypacyjnej. Kluczowe jest jednak pytanie, na ile zmiany te stanowią rzeczywistą rewolucję, na ile mogą zmienić główny nurt judaizmu.
Bread and orange on the seder plate. Lesbian interpretations of Judaic tradition
Keywords: judaizm; lesbianizm; lesbijskie odczytania Biblii; judaizm reformowany; synagogi gejowsko-lesbijskie