Liga Narodów podczas Konferencji Rozbrojeniowej 1932-1933 - Sierpowski, Stanisław (My University, 2020)
Spis treści: Wprowadzenie i reguły gry; 1. Przygotowania s. 8; 2. Otwarcie Konferencji s. 39; 3. Próby ratowania KR przez mocarstwa, s. 49; 4. Deklaracja z 11 grudnia 1932 roku, s. 59; 5. 1933 – rok przełomowy dla KR i LN: - 5.1. Nowe uwarunkowania prac rozbrojeniowych, s. 55; 5.2. Plany ostatniej szansy, s. 67; 5.3. Zgromadzenie Ligi Narodów nie może milczeć, s. 87; 5.4. Poszukiwanie winowajców niepowodzeń, s. 103; 5.5. Wnioski uwzględniające optykę genewską, s. 116.
League of Nations during the Disarmament Conference 1932-1933;
Société des Nations pendant la Conférence du Désarmement 1932-1933
Jest to fragment książki na temat kryzysu Ligi Narodów, która ma obejmować lata 1929-1939/ 46. Problem bezpieczeństwa Europy i świata był najważniejszym celem powstania i funkcjonowania Ligi, dlatego też sprawy rozbrojenia z natury rzeczy musiały odgrywać bardzo ważną rolę. Prezentowany tekst jest - z punktu widzenia całości książki - nazbyt obszerny. w trakcie kolejnej redakcji usunięte zostaną powtórzenia i dłużyzny, które pojawiają się także z powodu skomplikowanej materii mieszczącej się w szerokim pojęciu rozbrojenie (de facto mówimy o redukcji i ograniczeniu zbrojeń). Do zastanowienia pozostaje rozstrzygnięcie zmniejszenia tego tekstu i jaka jego część znajdzie się w książce, która nosi roboczy tytuł Liga Narodów w latach kryzysu. Będę wdzięczny za każdą uwagę sierp@amu.edu.pl
Keywords: Liga Narodów; Konferencja Rozbrojeniowa; hitleryzm; polityka mocarstw