Rys historyczny przestępstwa o charakterze pedofilskim - Dworas-Kulik, Judyta (Mage.pl, 2016)
Niniejszy artykuł przedstawia regulacje historyczno- prawne dotyczące przestępstwa pedofilii od starożytności aż po czasy współczesne. Obrazuje zróżnicowane w zależności od epoki, podejście społeczeństwa w stosunku do odbywania aktów płciowych z udziałem dzieci. Ostatni rozdział nawiązuje do regulacji prawnych odnoszących się do tego zjawiska, które obowiązywały na ziemiach polskich po odzyskaniu niepodległości w 1918 r.

This article presents the historical and regulations concerning the crime of pedophilia from antiquity to modern times . It depicts vary depending on age , approach the public in relation to the event sexual acts involving children . The last chapter refers to the regulations relating to this phenomenon , which existed on Polish territory after independence in 1918.
Keywords: pederastia; czyny nierządne; czyn lubieżny; sodomia