Czy optymistyczna ocena kondycji nauki o komunikacji w Polsce jest zasadna? - Wendland, Michał (Wydawnictwo Naukowe Instytutu Filozofii UAM, 2010)
Nawet nieśmiała próba podważenia optymizmu podzielanego przez licznych, często spotyka się z dezaprobatą. Podanie w wątpliwość optymizmu dotyczącego kondycji nauki o komunikacji (a przynajmniej wskazanie okazji do dyskusji nad nim), nie wynika jednak z niechęci, uprzedzenia czy „braku wiary”, a jedynie z troski o samą refleksję nad komunikacją, prowadzoną w naszym kraju przez różne grupy badaczy.
Keywords: Komunikacja; Nauka o komunikacji; Komunikologia; Komunikacja społeczna