Wpływ postulatów programowych na sukces wyborczy – na przykładzie partii: PiS, PO, ZL w wyborach parlamentarnych w Polsce w 2015 roku - Tyrała, Marek (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM w Poznaniu, 2018)
Główna hipoteza badawcza postawiona w artykule brzmi: postulaty programowe (wyborcze) partii PiS, PO i ZL, miały decydujący wpływ na sukces wyborczy tych partii w wyborach parlamentarnych w Polsce w 2015 roku. Celem autora była charakterystyka programów wyborczych prawicowych i lewicowych partii oraz koalicji wyborczych przed wyborami parlamentarnymi w 2015 r. Scharakteryzowane zostały programy wyborcze poszczególnych komitetów wyborczych. W artykule podjęto próbę charakterystyki partii politycznych posiadających największy potencjał wyborczy i reprezentujących główne nurty ideowe w Polsce: konserwatywny, liberalny oraz socjaldemokratyczny. Tekst ma charakter interdyscyplinarny, problem badawczy został przeanalizowany z perspektywy politologicznej, socjologicznej i filozoficznej. Weryfikując hipotezę postawioną w pracy, zauważono, iż występuje duże prawdopodobieństwo, że to właśnie (socjalny) program wyborczy partii PiS, miał kluczowy wpływ na jej wynik wyborczy. Próba odpowiedzi na postawione pytanie badawcze może wnieść istotny wkład w dalsze badanie procesu rywalizacji wyborczej partii politycznych w Polsce.

The main research hypothesis of the article is as follows: the postulates of the electoral manifestos of the Law and Justice (PiS), Civic Platform (PO) and United Left (ZL) parties had a crucial impact on their success or failure in the 2015 parliamentary elections in Poland. The manifesto of each party is briefly described here. Owing to the interdisciplinary nature of the text, it applies political, sociological and philosophical approaches. During the verification of the main hypothesis it turns out that both PiS and PO emphasized social issues (mainly of economic character) during their electoral campaigns. This common factor was a feature distinguishing these two parties from the others during the elections. It can be assumed, with a fair degree of probability, that this was a key factor in the victory of PiS. The article attempts to specify the underlying ideological currents of political parties in Poland in 2015 (Conservatives, Liberals, Socialists). The analysis may contribute to the further investigation of rivalry in the electoral process in Poland.
Keywords: program wyborczy; rywalizacja polityczna; wybory; manifesto; political rivalry; election