Ekologie Zagłady. Krytyczne studium z antropologii krajobrazu poobozowego na przykładzie Byłego Obozu Zagłady w Chełmnie nad Nerem - Smykowski, Mikołaj (My University, 2018)
Tematem dysertacji są ekologiczne związki pomiędzy eksterminacją ludności żydowskiej Kraju Warty (Reichsgau Wartheland) w Obozie Zagłady w Chełmnie nad Nerem (Kulmhof), a degradacją lokalnego ekosystemu leśnego (Las Rzuchowski), w obrębie którego obóz ten został ulokowany. Główne problemy badawcze pracy stanowią: 1) procedury Zagłady oraz postępowanie nazistów ze szczątkami ofiar Chełmna, przede wszystkim sposoby ich grzebania i rozsypywania na terenie Lasu Rzuchowskiego; 2) ekologiczna łączność między Zagładą człowieka (ludobójstwem) a zagładą przyrody (ekobójstwem); 3) sposoby zarządzania lasami w okresie II wojny światowej oraz porządkowania i aranżowania terenów Obozu Leśnego (Waldlager Kulmhof) prowadzące do stworzenia miejsca pamięci; 4) konceptualizacja krajobrazu ufundowanego na ludzkich prochach, jako medium pamięci i forma środowiskowego pomnika; 5) inwentaryzacja, opis i analiza zbiorowisk roślinnych porastających polany Lasu Rzuchowskiego; 6) postulat powołania ekomuzeum Zagłady stanowiącego alternatywną formę narracji, uzupełniającą ekspozycje historyczne o wątki ekologiczne.

The main subject of dissertation are ecological relations between extermination of Jews from Reichsgau Wartheland (part of Poland annexed by Germans in 1939) in Chełmno extermination camp (Kulmhof), and environmental degradation of local forest ecosystem (Rzuchowski Forest). Research problems examined in the thesis concern: 1) procedures of mass extermination and the ways of treating human remains by Nazis, especially process of cremation and scattering ashes in Rzuchowski Forest; 2) ecological connectivity between extermination of humans (genocide) and extermination of nature (ecocide); 3) transformations of postholocaust landscape; 4) processes of managing and curating nature in site of memory; 5) analysis of species vegetation and directions of secondary succession of plants in Rzuchowski Forest; 6) possibility of establishing an ecological museum of Holocaust, which includes the ecological aspects of mass killings and enhances and complements the historical narrative of an exhibition.
Ecology of the Holocaust. Critical approach to anthropology of postholocaust landscape. The case of Chełmno extermination camp
Wydział Historyczny
Keywords: Holokaust; Obóz Zagłady w Chełmnie nad Nerem; krajobraz forensyczny; ekologiczne dziedzictwo; fitoantropologia; Chelmno extermination camp; forensic landscape; ecological heritage; phytoanthropology