Kryzys imigracyjny w UE w latach 2015–2017. Aspekty prawne i polityczne - Kosman, Michał (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2017)
Inspiracją do przygotowania powyższego artykułu stał się kryzys imigracyjny, który dotknął Unię Europejską z początkiem drugiej dekady XXI wieku, gdy do Europy zaczęły przybywać z niespotykaną wcześniej intensywnością rzesze imigrantów uciekających przed przemocą bądź ubóstwem. Dokonano w nim przeglądu najistotniejszych podstaw prawnomiędzynarodowych dotyczących uchodźców, poczynając od konwencji genewskiej z 1951 r. Szczególna uwaga została położona na główne akty z zakresu Wspólnego Europejskiego Systemu Azylowego oraz analizę istotniejszych treści kluczowych decyzji Rady UE dotyczących relokacji imigrantów z lat 2015–2016, jak również porozumienia pomiędzy UE a Turcją na temat odsyłania nielegalnych imigrantów. W dalszej części dokonano przybliżenia danych statystycznych dotyczących przyznawania ochrony międzynarodowej w UE oraz analizy treści skarg Słowacji i Węgier przeciwko decyzjom o relokacji. Artykuł podsumowują wnioski i rekomendacje odnośnie zarządzania kryzysem migracyjnym.

The immigration crisis that hit the European Union at the beginning of the second decade of the 21st century, when to Europe began to come with unprecedented intensity immigrants fleeing violence or poverty, has inspired the preparation of this article. It reviews the most important international legal bases for refugees, beginning with the Geneva Convention of 1951. Particular attention has been given to the main acts of the Common European Asylum System and to the analysis of the major content of the main Council decisions on the relocation of immigrants from 2015 to 2016 as well as the agreement between the EU and Turkey on the return of illegal immigrants. The following is the statistics on the granting of international protection in the EU and the analysis of the content of Slovakia and Hungary’s complaints against relocation decisions. The article summarizes conclusions and recommendations on the management of the migration crisis.
Immigration crisis in the EU 2015–2017. Legal and political aspects
Keywords: imigracja; imigranci; kryzys imigracyjny; uchodźcy; Konwencja genewska o uchodźcach; Unia Europejska; Przestrzeń Wolności; Bezpieczeństwa i Sprawiedliwości; relokacja; przesiedlenie; azyl; Wspólny Europejski System Azylowy; Immigration; immigrants; immigration crisis; refugees; Geneva Convention on Refugees; European Union; Area of Freedom; Security and Justice; relocation; resettlement; asylum; Common European Asylum System