Zastosowanie metody dramy i psychodramy w edukacji - Michałowska, Danuta Anna (My University, 2013)
Drama i psychodrama to metody pracy grupowej, które znajdują swoje zastosowanie w edukacji, kreowaniu potencjału ludzkiego, budowaniu kapitału ludzkiego oraz w profilaktyce i terapii. Są to metody, które wymagają odpowiedniej wiedzy i umiejętności w pracy edukacyjnej lub terapeutyczno-profilaktycznej z różnymi grupami.
Materiał dydaktyczny jest przeznaczony dla studentów specjalności nauczycielskiej w ramach modułu kształcenia psychopedagogicznego i dydaktycznego, tematyka odnosi się do współczesnych teorii rozwoju osobowości, teorii kształcenia i wychowania oraz praktyki edukacyjnej, z uwzględnieniem kreatywnych metod pracy grupowej.
Keywords: drama; edukacja; rozwój; metody kształcenia; psychodrama; profilaktyka; terapia