Public Opinion in Ukraine on European Integration During Russia’s War Against Ukraine - Palagnyuk, Yuliana (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2025)
The 2014 EU-Ukraine Association Agreement marked a new phase in the cooperation between Ukraine and the EU. Concurrently, there have been ongoing hostilities initiated by Russia against Ukraine since 2014, culminating in a full-scale invasion on February 24, 2022. This study explores the shifts in public opinion regarding Ukraine’s European integration over the decade during Russia’s aggression against Ukraine and, concomitantly, between the signing of the EU-Ukraine Association Agreement and the formal opening of accession negotiations in 2024. The present research draws upon sociological data on public opinion on European integration, summarizing and comparing data from public opinion polls conducted by various Ukrainian and international institutions between 2014 and 2024. The study concludes that public opinion on European integration has become more favorable over the period analyzed. Moreover, Russia’s full-scale invasion of Ukraine in 2022 led to a further consolidation of pro-EU sentiment across all demographic groups and regions, culminating in a notable increase in public support for EU membership (from around 60% in 2021 to around 80% in 2022–2024). Układ stowarzyszeniowy UE-Ukraina z 2014 r. zapoczątkował nową fazę współpracy między Ukrainą a UE. Jednocześnie od 2014 r. trwały działania wojenne wszczęte przez Rosję przeciwko Ukrainie, które zakończyły się pełnoskalową inwazją 24 lutego 2022 r. Pomimo agresji Rosji Ukraina nie zmieniła swojej strategii integracji europejskiej, o czym świadczy złożenie przez nią wniosku o członkostwo w UE 28 lutego 2022 r. Niniejsze badanie ma na celu zbadanie, jakie zmiany zaszły w opinii publicznej dotyczącej integracji europejskiej Ukrainy w ciągu dekady podczas agresji Rosji na Ukrainę, a jednocześnie między podpisaniem Układu stowarzyszeniowego UE-Ukraina a formalnym otwarciem negocjacji akcesyjnych w 2024 r. Opierając się na dane socjologiczne dotyczące opinii publicznej wobec integracji europejskiej, niniejsze badanie podsumowuje i porównuje dane z sondaży opinii publicznej przeprowadzonych przez różne ukraińskie i międzynarodowe instytucje w latach 2014–2024 i stwierdza, że opinia publiczna na temat integracji europejskiej stała się bardziej przychylna w analizowanym okresie. Co więcej, pełnoskalowa inwazja Rosji na Ukrainę w 2022 r. jeszcze bardziej wzmocniła nastroje prounijne we wszystkich grupach demograficznych i regionach, co zakończyło się zauważalnym wzrostem poparcia społecznego dla członkostwa w UE (z około 60% w 2021 r. do około 80% w latach 2022–2024)
Opinia publiczna na Ukrainie wobec integracji europejskiej w czasie wojny Rosji z Ukrainą
Keywords: Public opinion; European Integration; Ukraine; public opinion and war; communication; Russia-Ukrainian war