Ile Europy w europejskich mediach informacyjnych? Rola mediów w kształtowaniu europejskiej sfery publicznej - Stępińska, Agnieszka (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2014)
Świadomość istnienia deficytu komunikacyjnego w procesie integracji europejskiej zaowocowała szeregiem inicjatyw podejmowanych przez instytucje unijne i państwowe. Wykorzystywane są w nich zarówno narzędzia komunikacji bezpośredniej, jak i media, w tym media społecznościowe. Niemniej, tradycyjne media, takie jak prasa i telewizja wciąż stanowią jedno z najważniejszych źródeł wiedzy o bieżących wydarzeniach krajowych i zagranicznych. W praktyce bowiem wymiar wertykalny europeizacji sfery publicznej przejawia się w częstym prezentowaniu w materiałach dziennikarskich (i szerzej, debacie publicznej) instytucji Unii Europejskiej lub kierunków polityki UE w różnych obszarach. Z kolei wymiar horyzontalny wyraża się w międzynarodowej wymianie informacji, argumentów i poglądów, w tym w prezentowaniu w mediach w różnych państwach wypowiedzi przedstawicieli innych państw oraz opisywaniu wydarzeń mających miejsce w innych państwach europejskich.

The awareness of the communications deficit in the process of European integration has stimulated a number of initiatives undertaken by EU and state institutions. They use both the tools of direct communication and the media, including social media. Yet the traditional media, such as the printed press and TV, continue to be among the most important sources of information about current domestic and foreign events. In practice, the vertical dimension of the Europeanisation of the public realm is manifested in the form of journalistic coverage (and, more broadly, in public debate) of EU institutions and EU policies in different areas. The horizontal dimension is expressed by means of the international exchange of information, arguments and opinions, including the presentation of representatives of different countries in the media and covering events taking place in other European countries.
How much Europe in European news media? The role of the media in shaping the European public sphere
Keywords: Unia Europejska; media; informacja; sfera publiczna; europeizacja; European Union; the media; information; public sphere; Europeanisation