Sakrament małżeństwa. Znak tego, co niewidzialne, choć realne - Bohdanowicz, Andrzej (Wydział Teologiczny, UAM, 2011)
Sakramentalne przeobrażenie miłości małżeńskiej nie eliminuje bliskości fizycznej małżonków będącej dla nich źródłem zadowolenia i szczęścia, lecz ją przemienia. Jednak tylko wtedy, gdy małżonkowie znajdą w swoim życiu miejsce i czas na intymną więź z Chrystusem, mogą mieć nadzieję, że nauczą się prawdziwie kochać. Podstawowym elementem miłości jest afirmacja osoby kochanej oraz obdarowanie jej kredytem zaufania. Osoba kochająca nie szuka swojego zadowolenia, lecz jest nastawiona całkowicie na drugiego. Taka postawa małżonków jest znakiem ich życia wiarą.

Sacramental transformation of conjugal love does not eliminate a physical relationship between the spouses, which is a source of satisfaction and happiness for them, but transfigures it in spiritual dimension. Spouses are likely to learn how to love, however, only if they manage to establish an intimate bond with Christ. The basic element of love is affirmation of the beloved person and offering him or her one`s confidence and trust. The person truly in love does not seek self-satisfaction, but aims at well-being of the marital partner. Such an attitude implies that their lives is guided by deep faith.
The Sacrament of Matrimony. A Sign of Things Invisible but Real
Keywords: cojugal love; miłość małżeńska; sacrament of matrimony; sakrament małżeństwa; affirmation of a person; afirmacja osoby