„Jak nie będzie z zimy lata, tak nie będzie z Niemca brata”. Niemcy jako figura służąca prezentowaniu opozycji w Wiadomościach TVP - Piechocki, Marcin (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2024)
Celem artykułu było zbadanie zabiegów polegających na wykorzystaniu w Wiadomościach TVP niemieckiej tematyki jako punktu odniesienia do omawiania tematyki krajowej. Prowadzone wcześniej badania, choć dotyczyły innych zagadnień, ujawniły taki zabieg w głównym programie informacyjnym nadawcy publicznego, stąd pomysł na badanie poświęcone wyłącznie jemu. The purpose of the article was to investigate the use of German-related subjects in Wiadomości TVP as a basis for discussing domestic issues. Earlier studies identified such practices within the broadcaster’s main news program, even though they addressed different topics, leading to the development of this focused research.
“Just as There Will be no Summer Without Winter, There Will be no Brotherhood With the Germans.” Germany as a Figure Used to Present Opposition in TVP News
Keywords: Niemcy; Wiadomości; Informacje; antyniemiecka retoryka; Germany; News; Information; anti-German rhetoric