Sport a komunikowanie w sferze publicznej: współuczestniczenie - Godzich, Anna (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2015)
Artykuł wpisuje się w część badań z zakresu leksyki piłki nożnej we współczesnym języku włoskim i polskim, które prowadzę. Celem niniejszego artykułu jest analiza wybranych zwrotów i wyrażeń zaczerpniętych przez uczestników życia publicznego, nadawców medialnych lub polityków ze słownictwa z zakresu sportu i piłki nożnej by skomentować sytuację polityczną w kraju. Sięganie po słownictwo sportowe stanowi w opinii autorki ważny element współczesnego funkcjonowania środków komunikowania masowego: pod wpływem globalizacji oraz za sprawą rosnących wpływów kultury popularnej język środków komunikowania masowego, w tym słownictwo z zakresu sportu, a w szczególności z zakresu piłki nożnej wdziera się nie tylko do życia codziennego, do naszej codzienności, ale również zadomawia się w dyskursie publicznym i politycznym.

The paper concentrates on the presence of football lexicon in Polish public discourse. Special emphasis is put on the notion of Bauman’s liquid modernity as an important constituent of the modern world. The notion is connected with language and lexicon change, particularly with the lexicon of languages for specific purposes. The paper underlines the importance of interpenetration between the football lexicon, common lexicon and political lexicon.
Sport and communication in public discourse: participation
Keywords: sport; słownictwo z zakresu piłki nożnej i sportu; komunikowanie polityczne; dyskurs publiczny; dyskurs polityczny; football and sports lexicon; political communication; public discourse; political discourse Data przekazania