Filozofia języka jako przedmiot badań kulturoznawstwa. Metodologiczna i przedmiotowa analiza wybranych koncepcji - Górna, Magdalena (My University, 2013)
Praca podejmuje problem badania filozofii (języka) jako zjawiska kulturowego. Ma przy tym charakter metodologiczny oraz kulturoznawczy. Społeczno-regulacyjna koncepcja kultury (stanowiąca punkt wyjścia analizy) badała rozwój praktyki naukowej w ramach tzw. teoretycznej historii nauki. Praca postuluje rozwinięcie teoretycznej historii filozofii jako kulturoznawczego narzędzia badania przemian w tej dziedzinie i jej wytworów: analiza historii filozofii może być traktowana jako analiza historii jednej z dziedzin kultury. Praca zawiera projekt narzędzi badawczych, służących opisowi koncepcji filozoficznych jako rezultatu uwikłania filozofii w związki z innymi dziedzinami kultury, a także próbę takiej analizy na przykładzie przemian w filozofii języka: od filozofii języka idealnego do pragmatycznej filozofii języka. Druga część pracy bada możliwe sposoby wykorzystania niektórych idei pragmatycznych dotyczących komunikacji językowej w ramach kulturoznawczych badań nad tym zjawiskiem. Pragmatyka akcentuje rolę czynników jednostkowych i kontekstowych w tym procesie oraz minimalizuje wagę czynników społeczno-kulturowych. Z kolei koncepcja społeczno-regulacyjna ujmuje komunikację w terminach kulturowych i nie docenia czynników podmiotowych. Oba podejścia są jednostronne, praca rozważa więc możliwość ich uspójnienia przy wykorzystaniu tzw. teorii uczestnictwa w kulturze K. Zamiary.

The thesis concerns the problem of analyzing the philosophy (of language) as a cultural phenomenon. It represents methodological and culture-oriented point of view. Socio-regulative theory of culture (which is a basis of analysis), used to focus on the history of science. It is postulated here to establish and develop theoretical studies of the history of philosophy: the analysis of history of philosophy may be treated as analysis of history of one form of culture. The thesis involves a project of instruments for scrutinizing philosophical conceptions as a result of relations between philosophy and other fields of culture, followed by an attempt of such analysis based on the example of transformation from the philosophy of ideal language to the pragmatic philosophy of language. The second part considers ways of applying some of the pragmatic ideas concerning communication to studies conducted by culture studies. The pragmatic perspective stresses the role of individual and contextual factors and minimizes the role of socio-cultural ones. The socio-regulative theory seems to describe cultural factors as crucial ones and neglect the individual level. It is claimed here that both perspectives are one-sided and the possibility of combining them together is taken under consideration. The instrument for this is a so-called theory of participating in culture by K. Zamiara.
Philosophy of language as the field of research for culture studies. Methodolological and content-related analysis of selected conceptions
Wydział Nauk Społecznych:Instytut Kulturoznawstwa
Keywords: Metodologia nauk o kulturze; Methodology of culture studies; Teoria kultury; Theory of culture; Filozofia języka; Philosophy of language; Pragmatyka językowa; Linguistic pragmatics; Komunikacja kulturowa; Cultural communication