Wspomaganie jakości wymowy u zaawansowanych uczących się języka niemieckiego Polaków za pomocą metody Pareto - Pawłowski, Grzegorz (My University, 2010)
Praca doktorska pt. „Wspomaganie jakości wymowy u zaawansowanych uczących się języka niemieckiego Polaków za pomocą metody Pareto” poświęcona jest zagadnieniu analizy oraz kształtowania jakości wymowy u uczących się języka niemieckiego Polaków za pomocą znanej w naukach ekonomicznych metody Pareto. Cztery pierwsze rozdziały pracy mają charakter teoretyczny i przedstawiają istotę analizowanego problemu oraz poglądy na sprawę nauczania wymowy języka obcego. W rozdziale piątym problem badawczy zostaje poddany analizie. Zgodnie z przyjętymi założeniami autor stwierdza, iż za jakość fonetyczną realizowanych wypowiedzi odpowiada przede wszystkim komponent segmentalny, a w szczególności grupa samogłosek. Przeprowadzona analiza w pełni potwierdza postawioną hipotezę, iż zjawisko obcego akcentu mające duży wpływ na jakość wymowy związane jest z niewielką grupą samogłosek, których globalna częstotliwość występowania oscyluje wokół 20% występowania wszystkich samogłosek, natomiast ich udział w popełnianych błędach wymowy jest niewspółmiernie wysoki i wynosi prawie 80%. Tym samym autor wskazuje na dysproporcje występowania i udziału w błędach wymowy samogłosek tzw. wysokiego ryzyka i samogłosek niskiego ryzyka, które z kolei w nieznacznym tylko zakresie sprawiają trudności w wymowie pomimo znaczącej częstotliwości występowania.

PhD dissertation titled ‘Enhancing pronunciation quality of the advanced Polish learners of German as a foreign language by the means of Pareto Method’ is devoted to the analysis and modification of pronunciation quality of Polish learners at advance level of German language by the means of Pareto – a well-known method in economic science. The first four chapters of the paper are strictly theoretical and present the essence of the analyzed problem, as well as the views on teaching of foreign language pronunciation. Chapter five presents the research problem and the scope of the research carried out. In accordance with the assumption, the segmental component, especially a group of vowels, is responsible for the phonetic quality of the utterances. The analysis thoroughly proves the hypothesis that the foreign accent phenomenon having a huge influence on the pronunciation quality, is associated with a small group of vowels whose global frequency of occurrence oscillates around 20% of the occurrence of all vowels, while their share in pronunciation errors is incommensurate and comes to almost 80%. The author points out a significant disproportion between the occurrence and the share in pronunciation errors of the so-called high-risk vowels and low-risk vowels with the later causing only minor difficulties in pronunciation regardless of their frequent occurrence.

Die Dissertation „Die Förderung der Aussprachequalität bei polnischen fortgeschrittenen DaF-Lerner mit Hilfe des Pareto-Prinzips“ beschäftigt sich mit dem Problem der Analyse und Beeinflussung der Aussprachequalität bei den polnischen DaF-Lernern mit Hilfe des in ökonomischen Wissenschaften bekannten Pareto-Prinzips. Die ersten vier Kapitel haben einen theoretischen Charakter und stellen das zu analysierende Problem sowie die bisherige Einstellung zum Ausspracheproblem dar. Im fünften Kapitel wird das Untersuchungsproblem einer Analyse unterzogen. Gemäß den Annahmen stellt der Autor fest, dass die Aussprachequalität in erster Linie auf die segmentale Komponente und insbesondere auf die Gruppe von Vokalen ankommt. Die durchgeführte Analyse bestätigt die aufgestellte Hypothese, dass die Erscheinung des fremden Akzents, der einen wesentlichen Einfluss auf die Aussprachequalität hat, mit einer kleinen Gruppe von Vokalen zusammenhängt, die eine globale Vorkommenshäufigkeit von etwa 20% aufweist. Ihre Beteiligung an der Summe der Aussprachefehler beträgt dagegen ca. 80%. Damit wird auf die Disproportionalitäten zwischen der Auftretensfrequenz und der Beteiligung an Aussprachefehlern der sog. risikohohen und riskoniedrigen Vokale hingewiesen.
Enhancing pronunciation quality of the advanced Polish learners of German as a foreign language by the means of Pareto Method
Die Förderung der Aussprachequalität bei polnischen fortgeschrittenen DaF-Lerner mit Hilfe des Pareto-Prinzips
Wydział Neofilologii: Instytut Filologii Germańskiej
Keywords: Jakość wymowy; Pronunciation quality; Aussprachequalität; Samogłoski; Vowels; Vokale; Zasada Pareto; Pareto Method; Pareto-Prinzip