"Odciąć głupocie tlen": o niepostmodernistycznym wątku w eseistyce Wiktora Jerofiejewa - Stryjakowska, Anna (My University, 2014)
Przedmiotem analizy jest szkic Wiktora Jerofiejewa "Miłość do głupoty" zamieszczony w zbiorze "Bóg X". Rosyjski postmodernista zaskakuje w nim pozbawionym tradycyjnej autoironii rozpoznaniem degradacji intelektualnej ponowoczesnego społeczeństwa.
Keywords: Wiktor Jerofiejew; społeczeństwo ponowoczesne