Środki i formy prawne udzielania pomocy publicznej na działalność innowacyjną - Sancewicz, Paweł (My University, 2016)
Działalność innowacyjna stanowi priorytet Unii Europejskiej. Akty polityki unijnej wskazują wytyczne, w jaki sposób państwa członkowskie mają realizować zadanie wspierania działalności innowacyjnej. Rozprawa doktorska pt. Środki i formy prawne udzielania pomocy publicznej na działalność innowacyjną zmierza do ustalenia, czy ustawodawca ustanowił sprzyjające wspieraniu działalności innowacyjnej uwarunkowania prawne w zakresie środków, prawnych form działania oraz procedur udzielania wsparcia, a w konsekwencji realizuje zobowiązania wynikające z polityki unijnej, tym samym umożliwiając administracji gospodarczej wspieranie działalności innowacyjnej. W pracy, w celu poszukiwanie nowej kwalifikacji prawnej dla prawnych form działania administracji gospodarczej sięgnięto do wzorców z doktryny niemieckiej – umowy administracyjnej i teorii dwóch stopni. Rozdział pierwszy poświęcony został zadaniom administracji gospodarczej w zakresie dotyczącym wspierania działalności innowacyjnej. W rozdziale II przedstawiono zagadnienia związane ze środkami udzielania pomocy publicznej. Rozdział trzeci został poświęcony klasyfikacji prawnych form działania administracji gospodarczej. W rozdziale IV przedstawiono prawne formy działania oraz procedury udzielania pomocy publiczny. W rozdziale piątym zostało omówione wspieranie działalności innowacyjnej poprzez pomoc publiczną udzielaną w formie prawnej umowy: przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości w formie umowy o dofinansowanie lub umowy cywilnoprawnej, jak również przez Bank Gospodarstwa Krajowego w formie umowy kredytu technologicznego oraz premii technologicznej. Z kolei, w rozdziale szóstym przeanalizowano wspieranie działalności innowacyjnej poprzez pomoc publiczną w formie prawnej decyzji administracyjnej.

Innovative activity is a priority of the European Union. EU policy guidelines indicate how Member States have to implement the task of supporting innovative activities. Doctoral thesis The measures and legal forms of state aid for innovative activity seeks to determine whether the legislature has introduced measures, legal forms and procedures to support innovative activities, in order to fulfill EU policy obligations. In search for a new legal qualification for legal forms of activity of business administration, the doctrine of the German law is indicated - administrative agreements and two-step theory. The first chapter focuses on tasks of business administration supporting innovative activity. Chapter II presents issues related to the measures of granting state aid, whereas the third one introduces classification of legal forms of activity of business administration. Chapter IV presents the legal forms of activity and procedures which were adopted to grand state aid. In the fifth chapter a state aid granted support for innovative activities in the form of legal agreement is specified: technological loan agreement and technological bonus, subsidy contract or a civil law contract. Furthermore, the last chapter analyses the supporting innovative activities through legal form of an administrative decision.
Means and legal forms of granting state aid on innovative activity
Wydział Prawa i Administracji
Keywords: środki działania administracji; means of administration activity; prawne formy działania administracji; legal forms of administration activity; działalność innowacyjna; innovative activity; pomoc publiczna; state aid