Polityczno-historyczne determinanty europejskiej polityki zagranicznej Republiki Finlandii - Partacz, Czesław (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2022)
Niniejszy artykuł przedstawia historyczne determinanty współczesnej polityki zagranicznej Republiki Finlandii. Mimo niewielkiego potencjału gospodarczego i militarnego państwo to zdołało zachować niepodległość i względną niezależność zarówno w czasie II wojny światowej, jak i w okresie zimnej wojny. Współczesna sytuacja geopolityczna Finlandii i jej sposób prowadzenia polityki międzynarodowej wynikają z długiej tradycji zachowywania równowagi w stosunkach z największymi graczami na arenie międzynarodowej. Agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę spowodowała konieczność zmiany tej polityki i wejścia w struktury Paktu Północnoatlantyckiego.

This article presents the historical determinants of the contemporary foreign policy of the Republic of Finland. Despite its low economic and military potential, the state managed to maintain in dependence and relative independence both during World War II and the Cold War. Finland’s contemporary geopolitical situation and the way it conducts its international policy stems from a long tradition of balancing its relations with major players on the international stage. The aggression of the Russian Federation towards Ukraine made it necessary to change this policy and enter the structures of the North Atlantic Treaty.
Political and historical determinants of the European foreign policy of the Republic of Finland
Keywords: polityka zagraniczna; geopolityka; dyplomacja; finlandyzacja; wojna zimowa; agresja Rosji na Ukrainę; foreign policy; geopolitics; diplomacy; Finlandization; winter war; Russia’s aggression against Ukraine