Ludzie Uniwersytetu w mojej pamięci - Olszewski, Henryk (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2015)
Praca zawiera 35 biogramów wybitnych uczonych, znakomitych nauczycieli akademickich, organizatorów nauki i działaczy ruchu naukowego, których Autor znał, od których się uczył i którzy w ciągu ponad 60 lat wywarli wpływ na jego formację intelektualną. To ludzie uniwersytetu, którzy w różnych rolach identyfikowali się z nim i czuli za jego los współodpowiedzialni. W opisach uwzględniono ich postawy, okoliczności, w jakich działali, zawiera charakterystykę twórczości. Książka ma charakter rozważań bardzo osobistych – choć oparta jest na źródłach, przede wszystkim zawiera wspomnienia. Autor mówi też o wielkości uniwersytetu i misji uczonego, traktując zapisane historie jako swój wkład w zbliżający się jubileusz stulecia macierzystej Uczelni.
Keywords: nauczyciele akademiccy; biogramy nauczycieli akademickich; uniwersytet