Rozwój i zmiany klimatu w polityce zewnętrznej UE na przykładzie Afryki - Zajączkowski, Kamil (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 2015)
Celem artykułu jest przedstawienie i scharakteryzowanie polityki UE w zakresie przeciwdziałania zmianom klimatu oraz ochrony środowiska na kontynencie afrykańskim w kontekście szerszego celu jakim jest ograniczenie (eliminacja) ubóstwa. Istnieje coraz większa zgoda co do tego, że potrzebne jest zintegrowane podejście do zmian klimatu oraz rozwoju. Tylko powiązanie tych kwestii daje możliwość uchwycenia całej złożoności problematyki ubóstwa, która ma charakter wielowymiarowy. Globalny rozwój wymaga uwzględnienia zagadnień związanych z podatnością na zmiany klimatu i przystosowaniem się do nich. W artykule podjęto się próby odpowiedzi na pytanie w jakim stopniu zmiany klimatu są poważnym i stałym zagrożeniem dla rozwoju, jakie zależności zachodzą między nimi. Przedstawiano rolę i znaczenie zmian klimatu i ochrony środowiska w polityce rozwojowej UE. Scharakteryzowano najważniejsze dokumenty i postanowienia w tym zakresie. W szczególności skoncentrowano się na omówieniu problematyki zmian klimatu i rozwoju w relacjach UE-Afryka. Wskazano na najważniejsze wyzwania związane z implementacją polityk łączących klimat i rozwój. Choć bowiem istnieje przekonanie i świadomość współzależności obu tych zjawisk (procesów) to koniecznych działań jest wciąż zbyt mało. Często bowiem działania rozwojowe i klimatyczne traktowane i realizowane są osobno.

The aim of this paper is to present and describe the EU’s policy with regard to environmental protection and countering climate change in Africa, in the context of the broader objective of reducing, or eliminating poverty. It is increasingly accepted that we need an integrated approach to climate change and development; only by linking these issues together can we show the entire complexity of the multidimensional issue of poverty. Global development requires taking into account issues related to susceptibility and adjustment to climate change. The paper seeks to answer the questions of the extent to which climate change is a serious and lasting threat to development, and about the relations between climate change and development. It presents the role and significance of climate change and environmental protection in EU development policy; it describes the major relevant documents and decisions. The author focuses particularly on dis¬cussing the issues of climate change and development in the relations between the EU and Africa, and points out the key challenge related to the implementation of policies combining climate and development. Although there is a general conviction about, and awareness of the interrelation of these two phenomena (processes), still too few of the necessary actions are being taken, and the activities related to development and climate are often approached and executed separately.
Development and climate change in the external policy of the European Union - the example of Africa
Keywords: zmiany klimatu; ochrona środowiska; zrównoważony rozwój; polityka rozwojowa; polityka zagraniczna i zewnętrzna UE; Afryka; climate change; environmental protection; sustainable development; development policy; EU foreign and external policy; Africa