Wielokadencyjność prezydenta miasta po wejściu Polski do UE – przypadek Gdyni - Drzonek, Maciej (Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, 2014)
Artykuł jest próbą pokazania specyfiki władania prezydenta polskiego miasta wybieranego co najmniej trzykrotnie. W sposób szczególny został wzięty pod uwagę kontekst obecności Polski w strukturach UE. Jako przypadek analizowany w zaprezentowanej analizie wzięto prezydenturę Wojciecha Szczurka w Gdyni. Podstawowe pytanie badawcze określono następująco: czy wielokadencyjność może pozwolić prezydentowi miasta na większe wykorzystanie członkostwa Polski w UE? W artykule zaprezentowano wyniki wyborcze W. Szczurka w elekcjach bezpośrednich przeprowadzanych w Polsce w latach 2002, 2006 i 2010. W celu odpowiedzi na pytanie badawcze przeanalizowano wielkość absorpcji środków unijnych przez Gdynię oraz oceniono znaczenie Listu otwartego do polskich polityków i dziennikarzy. Brońmy polskich interesów (4.02.2014), w którym W. Szczurek poddał krytyce działanie Komisji Europejskiej.

The article is an attempt to show the specificity mayor of Polish city who is in term of office for at least three times. The analysis is based on the case of president Wojciech Szczurek from Gdynia who had been elected with great majority in direct elections. The context of Poland’s presence in EU structures was one of the most important in this analysis. The basic research question is as follows: if the mayor of town’s multi-incumbency may allow for greater use of Polish membership in the EU? The article presents the W. Szczurek’s results in direct elections conducted in Poland in the years 2002, 2006 and 2010. The comparison of the Gdynia’s absorption of EU funds was also examined, as well as the importance of “The Open Letter to the Polish Politicians and Journalists. Lets Defend Polish Interests” (4th Feb, 2014). In this text W. Szczurek criticized some European Commission’s actions in Poland.
Multi-incumbency of the mayor of city after Poland’s accession in the EU. The case of Gdynia
Keywords: wybory lokalne; prezydent miasta; wielokadencyjność; reelekcje; local elections; mayor of the city; multi-incumbency