Unia Europejska na śródziemnomorskiej „scenie” - Kaja, Ewa (Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań, 2013)
Recenzja książki "Role Unii Europejskiej w regionie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu" Justyna Zając, Poznań 2012, ss. 360.
European Union on the Midterrainian „Stage”
Ewa Kaja [ewa.kaja@amu.edu.pl] – magister politologii (2009) w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, obecnie doktorantka na WNPiD UAM. Jej zainteresowania naukowe obejmują przede wszystkim teorię stosunków międzynarodowych, problematykę aktywności międzynarodowej Unii Europejskiej, głównie w kontekście odgrywanych przez nią ról międzynarodowych oraz zagadnienie „międzyrządowego liberalizmu” Unii Europejskiej w procesie podejmowania przez nią decyzji.
Keywords: Unia Europejska; Morze Śródziemne; Afryka Północna; Bliski Wschód