Guru-uczniowie-wspólnota - Kaczmarek, Kamil (Wydawnictwo Naukowe WNS UAM, 2010)
Jak powstają nowe religie? Skąd wypływa niecodzienny autorytet ich przywódców? W jaki sposób niektórzy członkowie społeczeństwa staja się uczestnikami kontrowersyjnych grup religijnych? Jakie mechanizmy decydują o porażce lub sukcesie nowej religii? Na te między innymi pytania szuka odpowiedzi autor niniejszej książki. Analizując konkretny przypadek jednej z grup religijnych, stara się jednocześnie wykazać, iż"wielkie księgi' pozostawione przez klasyków humanistyki nadal dostarczają użytecznych narzędzi poznawczych w takich poszukiwaniach.