Pedagogika w społeczeństwie – społeczeństwo w pedagogice. Księga Jubileuszowa poświęcona Profesorowi Jerzemu Modrzewskiemu w 70. rocznicę urodzin - Redakcja (Wydawnictwo Naukowe UAM, 2016)
Publikacja została przygotowana w związku z osobą wybitnego pedagoga społecznego, jakim jest Pan Profesor Jerzy Modrzewski, w związku z jubileuszem jego 70. urodzin oraz 45-lecia Jego pracy naukowej. Zaproszenie do jej współtworzenia przyjęli wybitni reprezentanci niemalże wszystkich liczących się ośrodków naukowych w Polsce. O wartości publikacji stanowi różnorodność zawartych w niej tekstów, ukazujących szerokie spektrum problemów leżących w polu zainteresowania pedagogów społecznych w całej Polsce.
Keywords: pedagogika społeczna; społeczeństwo; ład społeczny; kwestie społeczne