Przestępstwo oszustwa gospodarczego z art. 297 k.k. - Klubińska, Maja (My University, 2013)
Praca doktorska poświęcona jest przestępstwu oszustwa gospodarczego z art. 297 k.k. Kluczowym zagadnieniem badawczym dysertacji uczyniono kwestię zasadności wprowadzenia i utrzymywania w polskim porządku prawnym przepisów kryminalizujących oszustwo gospodarcze. Zawarte w rozprawie rozważania pozwoliły na sformułowanie zasadniczego wniosku, iż decyzja ustawodawcy o kryminalizacji zachowań objętych znamionami oszustwa gospodarczego poprzez uczynienie z nich odrębnych typów czynów zabronionych była i jest niezasadna, a sam poprzedzający ją proces był obarczony błędami. Wadliwości te doprowadziły do wprowadzenia regulacji, które nie tylko są zbędne, ale nadto sformułowane w sposób godzący w zasadę określoności przepisów prawa, a tym samym w gwarancyjną funkcję prawa karnego. Zawarte w rozprawie rozważania i wyciągnięte z nich wnioski stały się podstawą sformułowania postulatów de lege ferenda, z których najważniejszym jest postulat usunięcia przepisów zawartych w art. 297 k.k. z polskiego porządku prawnego. Rozprawę kończy skierowany do organów stosujących analizowaną regulację postulat de lege lata, by do czasu wprowadzenia proponowanych zmian, przy stosowaniu i wykładni przepisów art. 297 k.k., odwoływać się do zasady subsydiarności prawa karnego oraz koncepcji pełnej zależności znaczeniowej.

The doctoral dissertation is about economic fraud under article 297 of the penal code. The key issue is legitimacy of introducing and retaining in Polish law regulations converting economic fraud into a crime. The deliberations included in the dissertation allowed to draw a conclusion that legislator’s decision of converting economic fraud into a crime and classifying it as a separate category of prohibited offence was and is groundless with additionally erroneous process leading it to be taken. The errors have led to passing regulations that are not only unnecessary but also staying in conflict with definite character of law and guarantee function of criminal law. The deliberations included in the dissertation and conclusion drawn are basis to put forward postulates de lege ferenda with the most important one about eliminating the regulations under article 297 of the penal code from Polish law. The dissertation ends with a postulate de lege lata directed to certain bodies applying the regulation to invoke, until the time the suggested changes are introduced, subsidiarity of criminal law and concept of full meaning dependence when applying and interpreting the law.
Economic fraud
Wydział Prawa i Administracji:Instytut Prawa Karnego
Keywords: Oszustwo gospodarcze; Economic fraud; Kryminalizacja; Criminalization; Poprawna legislacja; Good legislation