Kulturalno-edukacyjna aktywność środowisk polonijnych w Holandii w latach 1989-2019 - Gramza, Grażyna (My University, 2023)
Dysertacja „Kulturalno-edukacyjna aktywność środowisk polonijnych w Holandii w latach 1989-2019” jest próbą opisania uczestnictwa w kulturze i edukacji Polonii od strony organizacyjno-technicznej i warunków, umożliwiających udział członków tejże zbiorowości w zinstytucjonalizowanych formach polonijnego życia kulturalnego. Ramy chronologiczne obejmują lata 1989-2019, czyli okres w którym Polonia w Holandii się zmieniła - od dobrze zasymilowanej, kilkutysięcznej diaspory o charakterze politycznym do ćwierćmilionowej grupy migrantów ekonomicznych. Dysertacja zredagowana została w układzie problemowo-chronologicznym i składa się ze Wstępu, 6 rozdziałów, zakończenia, bibliografii oraz załączników. Przedstawiono w niej dzieje kontaktów Polski i Holandii, sięgających aż X wieku. Następnie omówiono zagadnienia demograficzne dotyczące migracji z Polski, warunki pracy i życia oraz perspektywy na przyszłość polskich imigrantów. Opisano początki i rozwój polonijnej działalności Kościoła rzymskokatolickiego, rozwój edukacji polonijnej w Holandii i jej różnorodne propozycje - od szkół polonijnych i parafialnych po projekty tj. „Polska Akademia Dzieci”. Ważną częścią pracy jest opis działalności polonijnych zespołów artystycznych oraz organizacji kulturalnych w Holandii oraz działalność wydawnicza tych organizacji oraz rola portali internetowych w życiu współczesnej Polonii.

The dissertation "Cultural and educational activity of the Polish community in the Netherlands in the years 1989-2019" is an attempt to describe the participation in the culture and education of the Polish community from the organizational and technical point of view and the conditions enabling the members of this community to participate in institutionalized forms of Polish cultural life. The chronological framework covers the years 1989-2019, i.e. the period in which the Polish community in the Netherlands changed - from a well-assimilated, political diaspora of several thousand people to a quarter-million group of economic migrants. The dissertation has been edited in a problem-chronological order and consists of an introduction, 6 chapters, conclusion, bibliography and appendices. It presents the history of contacts between Poland and the Netherlands, dating back to the 10th century. Next, demographic issues related to migration from Poland, working and living conditions, and prospects for the future of Polish immigrants were discussed. The beginnings and development of the Polish community activities of the Roman Catholic Church, the development of Polish community education in the Netherlands and its various proposals - from Polish community and parish schools to projects such as "Polish Children's Academy" are described. An important part of the work is a description of the activities of Polish community artistic groups and cultural organizations in the Netherlands, as well as the publishing activities of these organizations and the role of Internet portals in the life of contemporary Polonia.
Cultural and educational activity of Polish communities in the Netherlands in 1989-2019
Wydział Studiów Edukacyjnych
Keywords: Królestwo Niderlandów; Holandia; edukacja polonijna; kultura; Kingdom of the Netherlands; The Netherlands; Polish community education; Polish culture